• Bahasa Indonesia
 • Bahasa Melayu
 • Besakih Tour

  Tour Besakih di Bali

  Besakih dan kecak Tour adalah salah satu hari penuh Jelajah pelancongan di Bali dengan tempoh 10 jam, melawat objek pelancongan yang berada di bahagian timur Bali. Pelancongan adalah semata-mata nafas budaya dan agama, kerana objek umum lawatan itu adalah Pura (Temple). Setiap tarikan pelancong pura (Temple) yang akan dilawati semasa lawatan ini mempunyai sesuatu yang unik. Contoh Pura Goa Lawah, di mana kuil itu terletak di muara sebuah gua yang dipenuhi dengan beribu-ribu kelawar. Di samping melayan tarian kecak pada akhir lawatan itu juga merupakan tarikan yang tidak kurang menarik. Maklumat lanjut mengenai objek pelancongan yang akan dilawati semasa lawatan atau perjalanan jalan-jalan ini diringkaskan dalam maklumat di bawah.

  Rencana Perjalanan

  Objektif pertama lawatan adalah Kerta Gosa, sebuah bangunan (bale) yang merupakan sebahagian daripada kompleks istana SEMARAPURA dan telah dibina sekitar 1686 oleh raja pertama Klungkung, Ida I Dewa Agung Jambe. Keunikan bangunan di Kerta Gosa di permukaan siling atau bale siling dihiasi dengan gaya lukisan tradisional Kamasan (sebuah kampung di Klungkung) adalah sangat popular di Bali. Lukisan adalah satu siri cerita yang mengambil parwa tema utama ( bab dalam kitab Mahabharata ) adalah Swargarokanaparwa dan Bima. Swarga yang memberikan petunjuk tentang Phala penalti karma (kerana merit perbuatan manusia yang dilakukan semasa hidup) serta penjelmaan semula kembali ke dunia disebabkan perbuatan dan dosa-dosa manusia.

  Lanjutan kepada Besakih untuk melawat kuil yang terbesar di Bali, yang terletak di kaki Gunung Agung, yang merupakan gunung tertinggi di Bali. Manifestasi awal Pura Besakih adalah Basukian yang mana Rsi Markendya menerima wahyu Tuhan sebagai pelopor Hindu Dharma di Bali hari ini. Dari masa ke masa, kompleks Pura Besakih itu dibina yang terdiri daripada sebuah kuil pusat ( Penataran ) dan 18 Pura Pendamping (termasuk Pura Basukian). Secara umum, konsep ibadah di Pura ini terdiri daripada dua jenis, iaitu: penyembahan roh nenek moyang telah disucikan (Pitara) dilakukan dalam setiap Pura Pedarman, dan penyembahan Tuhan yang Tunggal dalam 3 manifestasi-Nya sebagai penguasa alam roh, alam manusia, dan alam Bumi, yang dilakukan di Penataran. Makan tengahari dihidangkan di restoran Puri Boga, sambil menikmati keindahan panorama Bukit Jambul. Sebuah bukit di lereng gunung yang unik dan berbeda.

  Melawat Pura Goa Lawah, sebuah kuil di mulut gua yang dijaga oleh beribu-ribu kelawar tergantung di dinding mulut gua. Candi ini dibangun di pantai Kusamba di abad ke-11 oleh Mpu Kuturan, salah satu daripada orang-orang suci yang datang ke Bali yang mempunyai bahagian yang besar dari segi konsep ibadah bagi masyarakat Hindu di Bali. Pura Goa Lawah adalah salah satu Pura yang paling penting di Bali, Kerana ia berkait rapat dengan upacara penyucian roh nenek moyang atau lebih dikenali sebagai majlis “Nyegara Gunung”. Beribu-ribu kelawar di Pura Goa Lawah dipercayai makhluk yang suci yang telah ditugaskan untuk menjaga kesucian kuil. Kumpulan kelawar kelihatan gentar dan kekal tergantung sibuk di mulut gua itu walaupun beratus-ratus orang melawat kuil ini setiap hari.

  Kemudian diteruskan untuk melihat kehidupan nelayan tradisional dan rutin mereka dalam membuat garam tradisional di pantai Kusamba. Pantai Kusamba adalah salah satu pantai di Bali di mana penduduk tempatan bekerja sebagai nelayan. Kelihatan bot-bot nelayan tempatan beratur di bawah pokok-pokok kelapa di pantai Kusamba itu, terdapat juga pondok untuk membuat garam tradisional berbaris di sepanjang pantai. Lihat proses pembuatan garam tradisional merupakan satu tarikan yang menarik bagi mereka yang melawat pantai Kusamba.

  Tour diakhiri dengan menonton persembahan Tari Kecak. Kecak adalah tarian tradisional Bali yang telah wujud sejak tahun 1930-an. Tarian ini sangat berbeza dengan tarian Bali yang lain, di mana irama muzik dalam tarian kecak dicipta daripada perkataan “cak” yang dituturkan oleh lebih kurang 50 lelaki yang menghasilkan irama yang indah. Para lelaki tersebut bertelanjang dada, memakai kain hitam dan putih, dan duduk di sekitar penari, diterangi hanya oleh lampu tradisional yang diletakkan di tengah-tengah para penari. Cerita yang dibawa di dalam persembahan tarian kecak ini bertajuk “Ramayana“. Tarian ini menceritakan kisah cinta abadi antara Rama dan Sinta.

  PACKAGE PRICE per person

  2-3 Orang
  4-5 Orang
  6-8 Orang
  16-22 Orang
  23-28 Orang
  Rp.335.000
  RP.258.000
  Rp. 300,000
  Rp. 190,000
  Rp. 180,000

  Fasilitas

  • kenderaan
  • pemandu
  • petrol
  • Tiket untuk masuk ke tempat-tempat pelancongan
  • Kos tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam