• Bahasa Indonesia
 • Bahasa Melayu
 • Barong Dance & Keris Dance di Bali

  taribarong

  Barong dan Keris Tarian menjadi seni kegemaran di Bali

  Barong adalah watak dalam mitologi Bali. Ia Raja dari roh yang melambangkan kebaikan. Beliau adalah musuh Rangda dalam mitologi Bali. Banas Pati Rajah adalah ruh yang mengiringi kanak-kanak dalam hidupnya. Banas Pati Rajah dipercayai menjadi semangat yang mendorong Barong. Sebagai ruh penjaga, Barong sering ditunjukkan seperti singa. Tarian tradisional di Bali yang menggambarkan pertempuran antara Barong dan Rangda sangat terkenal dan biasanya ditunjukkan sebagai tarikan pelancong.
  Singa barong adalah salah satu daripada lima bentuk Barong. Di pulau Bali, tiap-tiap bahagian pulau yang mempunyai ruh penjaga kepada tanah dan hutan masing-masing. Setiap kawasan diwakili oleh barong, dan setiap barong mewakili rantau ini mempunyai jenis yang berbeza. Ada babi hutan, harimau, ular atau naga dan singa. Bentuk Barong seperti singa adalah sangat popular, dan berasal dari Gianyar. Di Ubud, yang merupakan tempat pelancongan yang terkenal. Terdapat satu seni Calonarang. Dalam Calonarong (Sacred Dance), Barong menggunakan ghaib untuk mengalahkan Rangda.

  Rangda adalah ratu “Leak” dalam mitologi Bali. Ini makhluk menakutkan diceritakan sering menculik dan makan anak-anak, dan membawa satu tentera terhadap ahli sihir jahat melawan Barong. Barong melambangkan kuasa-kuasa baik.

  Dalam mitologi Bali, Leak adalah penyihir jahat. ‘Le’ bermaksud ahli-ahli sihir, dan ‘Ak’ bermaksud jahat. “Leak” hanya boleh dilihat pada waktu malam oleh dukun pemburu “Leak”. Siang hari dia kelihatan seperti seorang manusia, dan pada waktu malam, dia berada di tanah perkuburan untuk mencari organ-organ dalam tubuh manusia yang digunakan untuk membuat ramuan sihir. Ini obat sihir boleh mengubah bentuk Kebocoran menjadi harimau, monyet, babi atau menjadi seperti Rangda. Jika perlu beliau juga boleh mengambil organ daripada orang hidup.

  Menurut mitos, memberitahu juga bahawa Leak boleh menjadi kepala manusia dengan organ yang masih bergantung di atas kepala. Leak dikatakan dapat terbang untuk mencari wanita hamil, dan kemudian menghisap darah bayi masih dalam kandungan. Terdapat tiga Leak terkenal, dua daripada mereka perempuan dan seorang lelaki.

  Kami AMSBali.com syarikat kereta sewa di Bali bersedia untuk membawa anda di sekitar pulau dan melawat Barong dan Keris di Bali. Maklumat sewa kereta tempahan di Bali boleh hubungi:

  AMS BALI – SEWA MOBIL BALI

  Alamat : Jl. Sri Keresna .no 3a, Legian – Kaja, Kuta – Bali
  Office : (0361)4071482
  Halo : 08113997771
  IM3 : 085792508845
  Pin BB : 7F818FDE
  Email : [email protected]

  Leave a reply

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>